adria.lap.hu

horvatorszag.lap.hu

dalmacia.lap.hu

Plitvicei - tavak

 
A környék bemutatása
 
Sveti Filip i Jakov:
 
Zadar:
Látogasson el az Adria szívében fekvő ősi Zadar varázslatos világába, melyet „Horvátország kis Rómájának” is szoktak nevezni – tekintettel a város mintegy 3000 éves múltjára, egyedülálló szakrális építményeire és sokrétű kulturális hagyományrendszerére. Zadar világhírű urbanisztikai értékeit még teljesebbé teszik a több mint 1000 km hosszú zadari riviéra festőien tagolt partszakaszai, tiszta vizű strandjai és mintegy 300 kisebb-nagyobb szigete. Zadar ezenkívül a helyi meggyfa-ültetvények zamatos terméséből készülő Maraskino-likőr hazája is.
Biográd:
Valaha a horvát királyok koronázó városa, Biográd ma egy korszerű turistai és hajózási központ, épp az Adria tengerpart közepén. Ez a félszigeten fekvő festői városka körül van véve korszerű jacht-kikötőkkel (a vitorlások mekkájaként is emlegetik) és káprázatos parti sétánnyal, melyről felejthetetlen kilátás nyílik a Pasmani kanálisra, és benne levő szigetekre. Partja kiváló a szörfözéshez.
Paklenica Nemzeti Park:
Túrázást, hegymászást kedvelőknek kitünő program.
 
 
Sibenik:
Bűbájos város elragadó környezetben, amelyet egy igazi ékkő koronáz meg. Így lehetne egyetlen mondatban összefoglalni a  42000 lakosú városban szerzett benyomásokat. Az elragadó környezetről a két nemzeti park a Krka vízesés és a Kornati szigetek gondoskodnak. Az ékkő a Szent Jakab-katedrális, amelyre a világhírű szobrász, Juraj Dalmatinac teljes életét, tehetségét és vagyonát rááldozta. A bűbájos város, pedig maga a sibeniki óváros, amelynek fehér kövekből felhúzott házai érintetlenül őrzik a középkor hangulatát. A fényes kövekből kirakott szűk utcák kanyarulataiban gazdagon díszített templomok bukkannak fel, majd óriási napsütötte terekre érünk, ahol hat-nyolc utca is összeszalad. Akárcsak az utcákon, ezeken a tereken is egységes hangulatú épületek emelkednek. Az egész város a XV. századi késő gótika képét mutatja, annak ellenére, hogy sok épület a reneszánsz vagy a barokk korban épült.
Sibenik az Adria rejtett gyöngyszeme. A város korábban ismeretlen volt a turisták előtt de a háború minden ipari létesítményét lebombázta majd az újjáépítés üdülőparadicsommá változtatta a volt iparvárost. Az újjáépítés az idegenforgalom maximális kiszolgálását célozta meg. Ennek eredményeként jött létre a SOLARIS üdülőcentrum, szállodáival, yachtkikötőjével, az autós kempinggel, ahová invitáljuk vendégeinket.      
További látnivalók a városban:
-         A rektorpalota – kapuja fölött Szent Mihálynak a város védőszentjének a domborműve áll.
-         A Szent Jakab székesegyházhoz díszes lépcső vezet fel. A késő gótika remekműve, de reneszánsz elemeket is felfedezhetünk. Külön érdekessége a három hajó fölött emelkedő domborzat. Egyedülálló a félkör alakú homlokzat is, amely a dongaboltozat ívét követi. Az épületnek mégis a Dalmatinac által szerkesztett részek adnak különleges hangulatot: a két kőoroszlán fölött Ádám és Éva szobra, fölöttük Péter és Pál apostolok, a tizenkét apostol közepén Jézus figurájával. Az igazán nagy bravúr azonban a 71 emberfejet ábrázoló szoborsor. A templomban több neves egyházi személyiség alussza örök álmát, némelyik szarkofágban, némelyik a padozat alatt.
-         A sűrű motívumdíszítésű Városháza a Republike tér túloldalát uralja.
-         A városi őrség loggiájának szélesebb oszlopa volt hajdanán a pellengér.
-         Szent Borbála templom Egyházi múzeumként működik, vakablakában Szent Miklós szobra áll.
-         A Rosini-Tobovia palotát a templommal szemben találjuk. Érdekessége, hogy falában még mindig látható a korabeli velencei és sibeniki hosszmérték.
-         A pravoszláv templom nevezetessége a díszes balkonok fölötti harangsor.
-         Keresztelő Szent János temploma a domborművön a névadó szenttel. Toronyóráját a törököktől zsákmányolták. 
-         A Szent Mária templom értékes műkincseivel.
-         A Szent Chrysogonus templom, amely kiállításoknak ad otthont.
-         A Szent Lúcia templom, amely a város zárdája.
-         A Szent Lőrinc templom mellett ferences kolostor áll.
-         A Szent Anna Erődből csodálatos panoráma tárul elénk a városra, a kikötői öbölre, a Szent Antal csatornára, a Krka folyó torkolatára.
-         Meg kell említeni a Szent Ferenc templom festett kazettás famennyezetét, oltárát, értékes kódexgyűjteményét.
-         Feltétlenül el kell látogatni a piacra, amely a buszpályaudvar fölött található.
 
 
Hajókirándulások:
Zlarin sziget:
Sibeniktől délnyugatra terül el, és a XV. század óta ismert korall- és szivacs vadászatáról. Az itt vásárolt korallnyaklánc mindig emlékeztetni fogja önöket a sziget különlegességére.
 Kornati szigetek:
Kornat szigetek mintegy száz szigetből, szigetecskéből álló, kimondhatatlan szépségű, őserdőtől vibráló csoda. Nyugalmat áraszt a szigetek szerkezetének „fösvény nagyszerűsége” és a türkizkék tenger. A közeli Murter sziget földművesei, állattenyésztői és halászai évszázadokon át tartó igyekezetéről napjainkban már csak a kőfalak szabályos négyzetei, az ott található kicsiny termékeny földdarab és a szegény kőházak árulkodnak. A Kornat szigetek, ez a csodálatos vad kőoázis, ahol a természeti szépségek után vágyó turista nyugodt magányra lel a mediterrán környezetben, nemzeti parkként védett terület.
 
Autós túrák
Vodice:
Idegenforgalmi kínálata a legteljesebb a Sibeniki rivierán: szállodakomplexumok, hajókikötő, autóskemping várja a turistákat. A terjedelmes öbölben strandok sora, de közülük a legismertebb a közeli Tribunjig nyúló Plava plaza. Kőhíd köti össze a szárazfölddel a szigeten levő kicsi halászfalut, mely megőrizte építészeti hagyományait, keskeny utcáinak, egymásnak támaszkodó kőházainak ősi szépségét.
Krka vízesés:
A Krka folyó a számos vízeséséről híres. A 111 km2-es területen, a 22 km-re a Vodicétól terül el a Krka Nemzeti park, mely a természeti szépségek mellett számos kultúrtörténeti nevezetességet is kínál. Meg kell említeni a Ferences kolostort, amely a Krka álltal kialakított Visovac sziget közepén látható. A szigeten egy ortodox kolostor áll, csodálatos kerttel, és múzeummal. A Krka Nemzeti Park fő látványossága a 7 vízesés, amelyek közül Skradinski buk a legnagyobb és leghíresebb.
A NP-ban a kijelölt helyeken van lehetőség fürdésre is. 
Zaboric, Grebastica:
A mély és tagolt öböl mélyén fekvő Grebasticára gyönyörű kilátás nyílik a sűrű fenyőerdővel borított Jelinak hegyről. A vidék viharos múltját tanúsító, lőrésekkel teletűzdelt középkori kőfalat a hosszú és keskeny félsziget az Ostrica szeli ketté. Grebastica és Primosten hátterében fekszik falusi turizmusáról és egészséges módon termelt élelmiszerekről ismert romantikus kis település Primostan Burni kőházaival, ősi tűzhelyeivel.
Ragoznica:
Sibeniktől 25 km-re délre, Primosten közelében fekszik. Nyugalmat és csendet garantáló kisebb település, postával, orvosi rendelővel és élelmiszerbolttal, melyek a széles partmenti úton találhatók. Ideáliscélpont a családi és baráti kör nyaralásához. Vitorlázók és jachtosok is szívesen látogatják a környékét mivel a közeli Frapa az Adria egyik legszebb kikötőjeként ismert. Ragoznica strandjai túlnyomóan kavicsosak, helyenként sziklásak, a parttól nem messze árnyas fenyvesek húzódnak.
Primosten:
A festői szépségével nyaranta ezreket vonzó hangulatos Primosten városka Sibenik és Split között található. Valaha egy partközeli szigeten alapították, melyet a későbbiekben híddal kapcsoltak a szárazföldhöz. Primosten és környéke ismert a sovány, karsztos talajú lankákon termelt szőlőjéről és az abból sajtolt és érlelt kitűnő vörös borról, a babicról is.
Trogir:
Történelmi hangulatot árasztó óvárosa tette világhírűvé Dalmácia eme ékszerét. A várost KR.e. III. században, görögök alapították, de Róma, Bizánc kultúrája is kitapinthatóan látható. Magyar történelmi kapcsolat IV.Béla a tatárok elől ide menekült családjával. A középkori vasmagot, szűk sikátorok, apró terek, borozók, sörözők, teraszok, turisták nyüzsgése és a nyelvek bábeli zavara teszi felejthetetlenné. 
Split:
Az 1700 éves múltra visszatekintő közép-dalmáciai Split Diokleciánusz császár alatt élte fénykorát, aki jó ideig innen irányította a Római Birodalom ügyeit, örökségül pedig remekbeszabott palotakomplexumot hagyott hátra. A pompás óvárosi műemlék együttesen és magas színvonalú idegenforgalmi szolgáltatásokon kívül Split turisztikai vonzerejéhez kétségkívül hozzájárul a mediterrán nagyváros lakóinak felejthetetlen déli sármja.
Murter sziget:
Murter, Plinius Colentumát és az egykori kalózfészket a dolgos kezek és a lágy természet varázsolta boldog szigetté. Szelíd völgyek és elegáns harangtornyok, termékeny olajfák és fogadalmi kápolnák, homokos öblök és négy festői település (Tisno, Bettina, Murter, Jezera) szövi át a szigetet. Murter a szárazföldhöz Tisnonál közúti híddal és csatlakozó Murter sziget három nagyobb településnek egyike, melyet már a XV. századi források is jegyeznek. Sibeniktől kb. 30 km-re fekszik, a védett Hramina öböl partján, ahol 400 férőhelyes marina várja a hajósokat, s ahol 250 kishajó szárazdokkos teleltetésére is lehetőség van. A közeli Slanica öbölben gyönyörű fekvésű, jól ellátott strand található, közelében pedig szállodakomplexum üzemel.
Rab sziget:
Az Adria legzöldebb, dús vegetációjú szigete, ahol főként homokos, fokozatosan mélyülő, de aprókavicsos , illetve sziklás partszakaszok egyaránt megtalálhatóak. A népszerű üdülőhelyeket sűrű autóbuszjárat köti össze, valamint a történelmi fővárossal, Rab városával. A sziget hajóval érhető el Jablanacból, ill. Krk-szigetről Baskából.
Pag sziget:
Az Adria ötödik legnagyobb szigete, 60 km-es hosszához képest, viszonylag keskeny (2-10 km). Kopár, sziklás hegyek, romantikus öblök, homokos-kavicsos strandok jellemzik. Fővárosa a XIV. századi, műemlékekben gazdag, zárt öbölben fekvő bájos település Pag városa. Nevezetességei: Dóm, Grófi Palota, reneszánsz templomok, valamint hangulatos szűk utcácskái, történelmi hangulatú terei. A sziget másik jelentős üdülőközpontja a családias jellegű Novalja. Pag lakói büszkék a sajátos ízű pagi sajtra és finom zamatú borukra.
Tel: +36 20 2158383; +36 20 3980008                                                                     e-mail: pazsitkaravan@gmail.com 
Online Video Chat Video Chat Rooms singles chat rooms Web CAM Chat free live webcam chat voice video chat free webcam chat rooms free singles chat webcam chatting FREE CHAT ROOMS Webcam Chat Rooms free live video chat
 

  

 


free webcam chat roomswebcam chatting free webcam chat roomswebcam chatting singles chat roomsfree live webcam chat free webcam chat roomswebcam chatting singles chat roomsfree live webcam chat free webcam chat roomswebcam chatting singles chat roomsfree live webcam chat free webcam chat roomswebcam chatting singles chat roomsfree live webcam chat singles chat roomsfree live webcam chat